Tips massagetafel

Tips massagetafel

Masseren gaat absoluut het prettigst op een massagetafel. De cliënt wil comfortabel liggen en de masseur wil een optimale werkhouding voor de massagevormen die worden toegepast. Een valkuil is om je als masseur helemaal te richten op de cliënt, maar een onprettige werkhouding geeft een minder goede massage en maakt sneller moe. Dus bij deze: tips massagetafel!

Tips massagetafel
Tips massagetafel

Let bij de aanschaf van een massagetafel op de volgende punten:

De lengte

Een langere massagetafel lijkt handig voor het masseren van lange mensen, maar als je iemand masseert die juist klein is, dan kun je er niet meer goed bij. De meeste massagetafels zijn 190 cm lang en dat voldoet meestal prima, zeker als je ook met de hoofdsteun werkt. Bij sommige massagetafels kun je eventueel een verlengstuk kopen.

De breedte

Voor de masseur is een smalle massagetafel prettig, zodat hij een goede werkhouding heeft. Voor de cliënt is een brede massagetafel comfortabeler. De breedte hangt ook af van de werkvorm: bij fysiotherapie worden meestal smalle massagetafels gebruikt (smaller dan 60cm) en sportmasseurs vinden 70cm meestal prettig. Voor ontspanningsmassage worden bredere massagetafels gebruikt van minimaal 73 cm. Bij sommige massagetafels zitten verbreders, maar bij massagetafels van 70cm breed of meer zijn deze echt overbodig en gaat het erg ten koste van een goede werkhouding.

De hoogte en verstelbaarheid

Een veel gebruikte richtlijn is: Sta recht en met je armen langs je lijf, dan kun je je handen vlak op de massagetafel leggen. Mijn ervaring is dat het prettiger werkt als de massagetafel iets hoger staat, maar nooit hoger dan heuphoogte. Als je massagetafel te laag staat krijg je rugklachten en bij een te hoge massagetafel kan je niet goed vanuit je lijf masseren. De meeste massagetafels kunnen versteld worden t/m ± 85 cm hoog, wat voor de meeste masseurs een prima werkhoogte is. Ben je langer neem dan een massagetafel die nog hoger kan.
(De massagetafels bij de massagecursus zijn 91cm hoog in de hoogste stand!)

De hoofdsteun of een gezichtsuitsparing

Een onmisbaar onderdeel bij een massage in buikligging is een afneembare hoofdsteun. Deze hebben veel verstelmogelijkheden en liggen comfortabeler. De kwaliteit van het hoofdsteunkussen maakt veel uit; zo zijn er ook kussens met traagschuim. Een gat in de massagetafel wordt door veel mensen als onprettig ervaren.

Het matras en de bekleding

Het matras bestaat uit één of meerder lagen schuimrubber. De dikte van het matras zegt niet alles, want ook de samenstelling bepaalt het comfort. Als de schuimlaag dunner is dan 6cm voelt het te hard. De bekleding van een goede massagetafel is gemaakt van PU-vinyl. Bij goedkope massagetafels wordt PVC gebruikt wat harder aanvoelt. Ook gaat dit na een tijdje schilferen, omdat het niet bestand is tegen massageolie.

De hangende armsteun (of armlus)

Dit is een plank die onder de hoofdsteun hangt. In buikligging kan de cliënt de armen er op laten rusten wat bij een smalle massagetafel prettig kan zijn. Als je massagetafel breed genoeg is, is de armplank overbodig.

Het draagvermogen

De meeste massagetafels kunnen minimaal 200kg hebben en zijn daarmee sterk genoeg voor gewone ontspanningsmassage. Wil je tijdens de massage op de massagetafel kunnen zitten of pas je stevige en dynamische technieken toe, neem dan een massagetafel die meer dan 300 kg kan dragen.

Onderstel

Een houten onderstel is meestal stabieler dan een metalen of aluminium massagetafel. Ook is de kans op piepende geluiden kleiner. Een veel gebruikte houtsoort is beukenhout, wat ook veel voor meubels wordt gebruikt. De kwaliteit en houtsoort zijn moeilijk te zien, maar als er bijvoorbeeld veel knoesten in het hout zitten, is het van mindere kwaliteit. De dikte van de panelen aan de kopse kanten zegt ook iets over de kwaliteit.

Het gewicht

Goedkope massagetafels of massagetafels met een rugleuning (bij sportmassage en voetreflexzonetherapie) wegen vaak meer dan 20 kg. Als je de massagetafel veel met je meeneemt, kan dat een bezwaar zijn. Een lichtere massagetafel van zo’n 15 kg is voor de meeste mensen goed te tillen.

Prijs / kwaliteit

Een goedkope massagetafel hoeft niet per definitie slecht te zijn en een dure massagetafel is ook niet altijd heel goed, maar een massagetafel van een supermarkt, bouwmarkt of woonwinkel is niet van een goede kwaliteit. Je kunt er van uit gaan dat een massagetafel lekkerder ligt als hij duurder is. Het verschil zit in de gebruikte materialen: het houtsoort en type bekleding, dikte en samenstelling van de schuimlaag, de kwaliteit van de scharnieren enzovoort. Massagetafels boven de € 400 zijn zeer geschikt voor intensief professioneel gebruik. Ze zijn sterker, van hardere houtsoorten, betere en comfortabelere schuimsoorten en hebben ideale hoofdsteunen.

Tot slot:

Wil je een goed advies van professionals die het massagevak kennen én massagetafels verkopen van hoge kwaliteit? Ga dan naar de MassageWebshop! Vermeld bij je aanschaf dat je bij ons een cursus volgt en je krijgt 10% korting op de aanschaf van een massagetafel.

Wil jij meer tips of andere informatie over massage?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Wat vind jij de belangrijkste tips massagetafel? Ben ik iets vergeten te noemen?
Laat het me weten door hieronder jouw reactie te geven!

Lees ook: De belangrijkste aandachtspunten bij massage.

Met onderstaande video kom je nog meer te weten over de omstandigheden bij een massage.

Leer jij het liefste met behulp van video’s? Kijk dan welke van onze online cursussen je het leukste lijkt om te doen. 

2 reacties op “Tips massagetafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *