Contra indicaties massage

Contra indicaties massage

Een goede massage krijgen is heerlijk en heeft veel positieve uitwerkingen op het menselijk lichaam. Er zijn echter situaties waarbij je beter niet gemasseerd kan worden of dat dit zelfs niet goed voor je lijf is. Dit worden contra-indicaties genoemd. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Als jij je laat masseren wees dan altijd open en volledig over je medische situatie en medicijngebruik. Als jij degene bent die de massage geeft, vraag er dan vooraf naar. Het spreekt voor zich dat je altijd je gezonde verstand moet gebruiken en als je twijfelt, begin er dan niet aan. Laat jezelf dan eerst informeren door je huisarts of je behandelend arts. Een aantal belangrijke redenen om niet te masseren / gemasseerd te worden:

Koorts en griep

Koorts is een natuurlijk reactie van het afweersysteem van het lichaam en treed op bij bijvoorbeeld bacteriële infecties en ontstekingen. Door de koorts kunnen virussen of bacteriën beter worden bestreden en het versnelt de lichaamsfuncties, waardoor cellen sneller kunnen herstellen. Omdat de stofwisseling al verhoogd is, maak je door massage de koortsreactie alleen maar erger.

Ontstekingen

Dit gaat eigenlijk over hetzelfde principe als bij koorts. Er is sprake van een ontsteking als de huid rood, warm en gezwollen is. Bij locale ontstekingen kun je het ontstoken gebied niet masseren, maar andere delen van het lichaam wel. Als iemand een aandoening aangeeft die eindigt op -itis, weet dan dat het om een ontsteking gaat. Een steenpuist is ook een ontsteking, dus masseer daar ruim omheen.

Kapotte huid

Bij een huid die open is, bijvoorbeeld een (schaaf)wond is het zeer onverstandig om daar massageolie in te smeren. Het lichaam bezig om op celniveau te herstellen. Verstoor dit proces niet en laat de aangedane huid met rust.
Bij besmettelijke huidaandoeningen, denk bijvoorbeeld aan een koortslip / herpes, niet masseren. Littekenweefsel wat niet gevoelig is kan wel gemasseerd worden.

Spataderen

Als iemand ergens één kleine spatader heeft, kun je best een ontspanningsmassage geven, maar pas daarbij geen stevige technieken toe op de plaats van de spatader. Het andere uiterste waarbij iemand veel spataderen heeft, kun je je beperken tot zachte strijkbewegingen. Stem dit altijd af.

Kneuzingen, blessures, blauwe plekken

Deze contra-indicatie lijkt een beetje op die over de kapotte huid: het lichaam is aan het herstellen en laat het met rust. Als niet medisch onderlegde masseur kun je niet precies weten wat er aan de hand is en wat wel en niet mogelijk is. Bij een verse blauwe plek of bloeduitstorting zeker niet masseren op de aangedane plek. Bij oudere blauwe plekken kun je wel masseren, maar doe dit dan niet te stevig.

Trombose

Deze is wat lastiger te duiden, omdat hierbij meerdere aspecten een rol spelen. De kortste stelregel is: niet masseren. Aan de andere kant kun bij iemand met bijvoorbeeld trombose in het been, heus wel een zachte rugmassage geven. Doe dit altijd in overleg met en na goedkeuring van de trombosedienst.

Extreme vermoeidheid en slechte algemene gezondheid

Hoewel een massage een positieve bijdrage kan geven aan de ontspanning van het lijf, kan het bij extreme vermoeidheid en uitputting juist te veel prikkels aan het lichaam geven. Hetzelfde geldt voor een slechte algemene gezondheid, maar wellicht kun je dan wel een zachte massage geven van bijvoorbeeld de voeten.

Zwangerschap

De algemene stelregel hierbij is: niet masseren in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Daarna is massage wel mogelijk, maar wees ook dan zorgvuldig. Twijfel je of het kan? Er zijn veel masseurs gespecialiseerd in zwangerschapsmassage, dus breng daar een bezoek aan als je tijdens je zwangerschap gemasseerd wilt worden. Het kan je een prettige verlichting geven van zwangerschapsklachten.

Ernstige aandoeningen zoals: kanker, ader- en hartaandoeningen, enz.

Een masseur is geen medicus, dus hierbij geldt opnieuw: niet doen, tenzij je behandelend arts of huisarts toestemming heeft gegeven. En bij twijfel of als je er geen goed gevoel bij hebt, niet gaan masseren.

Als iemand niet gemasseerd wilt worden

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend of misschien zelfs lachwekkend. En toch gebeurt het wel dat iemand zo enthousiast is over massage, dat het min of meer opgelegd wordt aan een ander. “Ja, maar ik geef je dan toch iets fijns?!” Ga er maar van uit dat als iemand niet aangeraakt wilt worden, dan daar dan een reden voor is. Respecteer altijd iemands lichamelijke integriteit, zeker als het om zoiets fysieks gaat als massage. Het kan ook zijn dat iemand zich niet lekker voelt en daarom niet gemasseerd wilt worden.

Tot slot:

Er zijn nog meer contra-indicaties, maar ik heb me beperkt tot deze. Laat je altijd voldoende informeren en kijk vooral steeds naar wat er wél mogelijk is. Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die van belang zijn als je gaat masseren. Hier wordt tijdens een massage cursus ook uitgebreid aandacht besteed. Je kunt deze informatie ook vinden in andere blogartikelen.

Delen met bronvermelding is oké, anders alleen met toestemming.

Wil jij meer tips of andere informatie over massage? Meld je aan voor de infomail!

Wat wil jij weten over contra-indicaties? Kom je iets tegen waar je over twijfelt? Mis je nog een belangrijke reden om niet te masseren?
Laat het me weten door hieronder jouw reactie hieronder te geven!

(Na controle wordt deze zichtbaar op de pagina.)


Reacties

Contra indicaties massage — 2 reacties

 1. Goedemorgen Robin,

  Ik heb van de week een dame mogen masseren met een spiraal in haar arm. (anticonceptiestaafje (een staafje in de arm voor 3 jaar anticonceptie) nu heb ik deze arm dus niet gemasseerd op de plek waar het spiraal geplaatst is (aan de binnenkant bovenarm) ik heb dit nog niet eerder meegemaakt, maar mijn gezonde verstand zegt dat je dit dus niet moet masseren of strijkingen erover uit moet voeren. Heb jij dit al meegemaakt? Groetjes Elly

  • Hoi Elly,
   Wat een goede vraag en ik ben het ook nog niet eerder tegen gekomen. Als het net geplaatst is, zit er een klein wondje wat natuurlijk eerst moet genezen. Daarna is het geen probleem om de bovenarm te masseren. Het is geen capsule die door druk leegloopt, maar het geeft langzaam aan hormonen af. Heel hard op die plek drukken moet je dan natuurlijk niet doen, maar normaal masseren kan geen kwaad.
   Masseer-ze!
   Robin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *