Nieuw!

We hebben iets nieuws bedacht! Iets dat jou nog beter helpt bij het oefenen van de massagetechnieken: Online lessen. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone, tablet en/of een laptop met toegang tot internet. We gaan een online platform creëren waarop jij korte video’s kan bekijken van de technieken. Je ziet hoe elke techniek gedaan wordt en je hoort daarbij duidelijke instructies die je zult herkennen uit de lessen.

Online platform?

Bij de OMB Academie doen we altijd ons uiterste best om deelnemers van de lessen zo goed mogelijk te helpen bij het leren van de lesstof. We kijken ook altijd of we dingen kunnen verbeteren of aanpassen, daarom vragen we je ook regelmatig om feedback. Jij bent immers de ervaringsdeskundige als het gaat om het volgen van lessen. Zodoende kunnen wij doen waar wij goed in zijn, het geven van lessen ofwel: het overdragen van kennis en ervaring op het gebied van ontspanning, massage en bewustwording.

Er is meer…

Op het online platform komen ook de – jou wel bekende – handleidingen en overzichten van technieken te staan. Digitaal zodat je vanaf je scherm kan ‘spieken’ bij het masseren. Scheelt een boel bomen en je hebt het altijd tot je beschikking. Naast de video’s en de documenten, hebben we nog andere ideeën, maar daar hoor je ons later nog over.

Hieronder een voorbeeld van de bekendste techniek die altijd weer terugkomt: de grote strijking van de rug. Zet je geluid aan en klik op play om de video te zien en te horen.

En? Wat vind je er van?

Dit is nog maar het begin: voor de Massage Start Up! (voorheen massageworkshop) en de basiscursus zijn we al hard aan het werk om alle video’s te maken. De andere cursussen volgen snel. Binnenkort kan jij dus tijdens en na je cursus, altijd en overal, precies wanneer jij wilt, nakijken hoe een techniek op de juiste manier uitgevoerd wordt!

Vraag:

Wat vind je hiervan? Voegt het wat toe voor jou? Is dit behulpzaam? Helpt dit jou bij het leren masseren? Of wil je graag nog iets anders ter ondersteuning?

Laat in het commentaarveld hieronder weten wat jou gedachten hier over zijn.

Als dank krijg je – zodra het systeem klaar is – gratis 3 maanden toegang tot het systeem! Maar dat is niet het enige. We gaan je ook een flinke korting geven (tot wel 50 euro), voor de cursus die aansluit bij wat je tot nu toe gedaan hebt! Zet nu de volgende stap in je massage kennis en kunde.

Wat moet je hiervoor doen?

 1. Geef hieronder je feedback over de bovenstaande video.
 2. Stuur ons daarna een mail met als onderwerp: “Welke cursus is nu het beste voor mij?” en geef daarin aan welke cursus(sen) of workshops je al gedaan hebt. We sturen je dan z.s.m. een advies voor een nieuwe cursus mét korting.
 3. Er is geen stap 3, dit was het :-)

Spierknopen oplossen, maar hoe?

Iedereen heeft ze, maar niet iedereen heeft er last van: spierknopen. Het is goed mogelijk dat je fysieke klachten of pijn hebt, terwijl je je er niet bewust van bent dat spierknopen de oorzaak zijn. Om van je klachten af te komen probeer je van alles, maar niets blijkt langdurig te helpen. Omdat je de werkelijk oorzaak niet kent, blijft het probleem in stand en daarmee ook je klachten. Mocht je dit herkennen, onderzoek dan eens of spierknopen de oorzaak zijn!

Hoe herken je een spierknoop?

Spierknopen kunnen afgeleide pijn geven.Eerst maar even de officiële benaming van een spierknoop noemen: een myofasciaal triggerpoint, maar dat mag je snel weer vergeten. Je kunt ze met je vingertoppen voelen als een kleine harde plek in een spier ongeveer ter grootte van een erwt. Ze kunnen ook kleiner of groter zijn of nauwelijks te vinden. De knoop bevindt zich in een strakke streng spiervezels, die aan kan voelen als een pees en lijkt op een snaar. Als je op de knoop drukt, dan geeft het pijn op de plek zelf. Daarnaast kan het uitstralen naar een andere plek dan de spierknoop ofwel afgeleide pijn geven. Als voorbeeld kan je pijn in je kuit ervaren door een knoop in een bilspier. Het bestaan van afgeleide pijn is belangrijk om te weten, want als je ergens pijn ervaart, denk je al snel dat daar ook het probleem zit. Als de oorzaak echter een spierknoop is, dan kan je dus helemaal verkeerd zitten!

Welke klachten geven spierknopen?

Naast lokale pijn en afgeleide pijn, kun je denken aan: stijfheid, kramp, RSI-klachten, pees-klachten, tintelingen, een brandend of doof gevoel, hoofdpijn, kiespijn en/of verminderde coördinatie. Dat is dus nogal wat en dit zijn niet eens alle mogelijke klachten! Naast klachten hebben knopen ook andere gevolgen: de spiervezels worden verkort en daardoor kan de spier niet meer goed op lengte komen. Gewrichten in de buurt krijgen meer spanning, wat kraken en knakken als uitwerking kan geven. De functie van de spier wordt wat verzwakt, waardoor andere spieren een deel van de functie gaan overnemen en daardoor overbelast raken.

Waardoor ontstaan spierknopen?

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor het ontstaan, maar daar wil ik in dit artikel niet uitgebreid op in gaan. Wel wil ik iets vertellen over het in stand houden. De oorzaak ligt meestal in een gebeurtenis zoals vallen, een inenting, overbelasting van spieren door sport of door het helpen sjouwen bij een verhuizing. Na een tijdje nemen die klachten wel af, maar blijft de spierknoop passief (ook wel: latent) aanwezig. Door bepaalde activiteiten of juist te weinig activiteit kan een spierknoop weer actief worden, inclusief bijbehorende klachten.

Waardoor blijven spierknopen bestaan?

Net zoals de oorzaken zijn er veel uiteenlopende factoren die knopen in spieren in stand kunnen houden. Te veel of te weinig fysieke inspanning is een veel voorkomende instandhouder. Maar ook knellende kleding, (zware) handtas of rugtas, verkeerde (werk)houding, psychische spanningen, hormonale onbalans, slaapproblemen, vitamines en mineralen tekorten, ontstekingen en infecties, lichaamsbouw (bijv. ongelijke beenlengte), depressie en medicijngebruik. Een andere grote boosdoener is stress, wat een enorme belasting geeft op je gehele gestel.

Even voor de duidelijkheid…

Volledigheidshalve wil ik vermelden dat niet alle mogelijke oorzaken ook daadwerkelijk spierknopen geven. En ook niet dat alle mogelijke instandhouders ook spierknopen in stand zullen houden. Zelfs niet dat een fysieke klacht altijd een spierknoop als oorzaak heeft. Het is alleen een mogelijkheid, maar wel eentje die de moeite waard is om te onderzoeken!

Spierknopen oplossen, maar hoe?

In een artikel geschreven door een masseur en docent in massage, zal het je niet verbazen dat de oplossing massage is. Dat antwoord is alleen veel te kort, want het behandelen van spierknopen vraagt meer aandacht en zorgvuldigheid. Het is zaak om eerst nauwkeurig de klachten in kaart te brengen. Hierbij horen ook mogelijke oorzaken en in stand houdende factoren. Vervolgens worden de spieren rustig en aandachtig onderzocht waarin mogelijkerwijs spierknopen zitten. De aanwezige spierknopen worden gemasseerd door een beperkt aantal korte strijkingen. Een andere mogelijkheid is het geven van een constante druk die maximaal één minuut in stand gehouden wordt. Belangrijk bij beide technieken is dat er niet te snel of te stevig gewerkt wordt.

Zelf spierknopen masseren kan ook!

Het mooie aan het behandelen van spierknopen is dat je die zelf kan masseren. Het in kaart brengen, het onderzoek en de eerste behandeling kun je het beste overlaten aan een professional. Met de instructies die je vervolgens mee krijgt, kan je thuis zelf aan de slag. Met wat geduld en regelmatige (zelf) behandeling zullen je actieve spierknopen na enige tijd verdwijnen en daarmee zullen je klachten ook over zijn.

Meer leren over spierknopen?

Sinds augustus 2016 besteden we tijdens de basiscursus al meer aandacht aan spierknopen. Ook in vervolgcursus 1 en 2 zal het een terugkomend onderdeel in de lessen zijn. Los van deze bestaande cursussen, willen we een aparte cursus over spierknopen gaan aanbieden!

Wat wil jij?

In welke vorm zou jij willen dat wij een “Cursus Spierknopen” geven? Wil jij het liefste in het weekend les of juist doordeweeks ‘s avonds? En wil jij dan één avond of dagdeel les krijgen of juist meerdere lessen? Zou je de theorie ook klassikaal willen krijgen of vind je informatie in een reader fijner om van te leren? Kortom: hoe ziet voor jou de ideale “Cursus Spierknopen” er uit?

Laat het me in een reactie hieronder weten. Als dank kan je je met voorrang én met korting inschrijven voor de Cursus Spierknopen, zodra deze gepland is.

 

Je reactie wordt zichtbaar op deze pagina, nadat deze gecontroleerd is. De aanbieding voor inschrijven met voorrang en korting, geldt alleen als je reactie uiterlijk 1 december 2016 geschreven is.
Een printversie (pdf) van dit artikel kun je hier vinden.
Het delen van dit artikel met bronvermelding is oké, anders alleen met toestemming.
Wil jij meer informatie over massage, ontspanning en bewustwording? Meld je hier aan voor de infomail!

 

Je kan het schudden!

Om precies te zijn bedoel ik: “Je kan het schudden, als je het goed doet!” Dat klinkt vreemd, want je hoort deze uitdrukking altijd als er iets niet goed gegaan is. Misschien heb je nog geen idee wat ik hiermee dan wél bedoel, maar er is dus een uitzondering, namelijk Pulsing.

Wat is pulsen?

Pulsing is een wiegende, schuddende, rollende beweging, waarbij een masseur het lichaam van de cliënt op een ritmische manier laat bewegen. Je kunt dit het beste vergelijken met het wiegen van een klein kind. Als die namelijk onrustig is en je gaat het wiegen, dan wordt het vanzelf rustiger en valt het waarschijnlijk zelfs in slaap. Tenzij er echt iets aan de hand is natuurlijk, zoals honger of pijn.

Het rustgevende effect van wiegen werkt niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Daarmee is pulsing een handige werkvorm als je ontspanning en rust wilt bereiken. Een ander groot voordeel is dat pulsing op de kleding gegeven kan worden en dat er geen massageolie nodig is.

Pulsing: je kan het schudden, als je het goed doet.

Pulsen is meer dan schudden

Misschien heb je het wel eens gezien of zelfs ervaren en lijkt het simpel om te doen. Pulsing is echter meer dan alleen maar een beetje schudden. Het vraagt om een nauwkeurige afstemming op de cliënt, waarbij je als masseur goed oplet wat er gebeurt bij de ander. Daarnaast is het van belang dat je in staat bent om twee verschillende bewegingen te maken met je handen en armen. Je bent namelijk de cliënt heen en weer aan het bewegen, maar je gaat je handen ook steeds verplaatsen.

Als je je handen verplaatst mogen er geen onderbrekingen zijn in het pulsen, zodat er een rustgevende cadans ontstaat, zonder schokken of wisselingen in het ritme. Mensen die muzikaal zijn en/of een goed gevoel voor ritme hebben, gaat het pulsen meestal makkelijker af. Het vraagt dan ook geduld om het in de vingers te krijgen. Het effect van het pulsen zelf vraagt ook om tijd: de ontspanning ontstaat niet al na drie keer schudden. De tijd nemen en geduld hebben, zijn het motto.

Uitdagingen

Het juiste ritme aanhouden is niet de enige uitdaging bij het pulsen. Sommige mensen zijn makkelijker te pulsen dan andere. Het kan zelfs per moment van de dag verschillen. De mate waarin een cliënt makkelijk of juist wat moeilijker te pulsen is, hangt van verschillende dingen af. De voornaamste factor hierbij is (onbewuste) spierspanning. De ervaring leert ook dat mensen die in het algemeen de neiging hebben om controle te houden, ook lastiger te pulsen zijn.

Verdieping van ontspanning

Met pulsing nodig je het lijf van de cliënt uit om spanning los te laten en over te geven aan de rust. Als je deze ritmische en rustgevende werkvorm toepast, voordat je met massageolie gaat masseren, dan werkt de oliemassage dieper en langer door. Een citaat van een cursist die de cursus pulsing heeft gedaan: “Al mijn klanten geven aan dat de massage met olie veel lekkerder is geworden, sinds ik de massages start met pulsen. Ze willen nu niet meer anders en ik mag het pulsen zeker niet overslaan!”

En verder…

Uiteraard valt er nog heel veel meer te vertellen over pulsen en je zou het ook een keer kunnen ontvangen om te ervaren hoe het effect is. Wat natuurlijk het allerleukste is, is om deze boeiende en bijzondere massagevorm zelf te leren.

Cursus Pulsing

Het pulsen is een techniek die je alleen kan leren door het veel te oefenen. Tijdens de cursus krijg je theorie en uitleg over het pulsen. Ook worden de diverse hand settingen voorgedaan en wordt toegelicht hoe je pulst, waar je pulst en in welke richtingen. Daarna oefen je op minimaal twee andere deelnemers deze pulsen. Hiermee kun je ervaren dat elk lijf anders te pulsen is. Uiteraard word je zelf ook steeds gepulst, want het voelen van de technieken is erg leerzaam.

Cursus pulsing

Tussen de lessen door moet je ook veel oefenen. Dat kan op mede cursisten of op mensen uit je directe omgeving. Hoe meer je oefent, hoe sneller je het in de vingers krijgt. Bij de avondcursus van vijf lessen (op een vaste dag van de week), heb je tussendoor een week de tijd om te oefenen. Bij een cursus pulsing in het weekend, zit tussen de twee lesdagen minimaal vier weken tijd.

Kijk voor actuele lesdata, de prijs en de beschikbare plaatsen in de cursusagenda.

Vraag:

Heb je nu een beter beeld van pulsen? Of levert het je juist meer vragen op? Of heb je nog andere vragen die te maken hebben met massage, ontspanning of bewustwording?
Laat het me in een reactie hieronder weten.

 

Je reactie wordt zichtbaar op deze pagina, nadat deze gecontroleerd is.
Het delen van dit artikel met bronvermelding is oké, anders alleen met toestemming.
Een printversie (pdf) van deze tips kun je hier vinden.
Wil jij meer tips of andere informatie over massage, ontspanning en bewustwording? Meld je hier aan voor de infomail.

Naar het hart toe masseren

Het is een veel gestelde vraag bij de massagecursus: “Je moet toch altijd naar het hart toe masseren?” en het wordt vaak zo als vaststaand feit neergezet: je moet altijd naar het hart toe masseren. Het is erg stellig en er ontbreekt altijd een onderbouwing. Het is net zoiets als zeggen dat je altijd rechts moet rijden in het verkeer. Op zich is dat waar, maar is ook zeker niet altijd het geval en de verklaring ontbreekt daarbij ook.

Hoe zit dat nou met “naar het hart toe masseren”? Wanneer is dat belangrijk en wat is de reden?

De bloedsomloop

Laten we eerst even kort kijken naar de bloedsomloop van het menselijk lichaam. Met het hart als motor wordt het bloed door je hele lijf gepompt. Vanuit het hart stroomt er bloed naar de longen, waar er koolzuurgas wordt afgegeven (dit wordt ook wel koolstofdioxide, kooldioxide of CO2 genoemd). Tegelijkertijd wordt er zuurstof opgenomen, waarna het zuurstofrijke bloed weer terug stroomt naar het hart. Vervolgens pomp het hart het bloed naar de rest van je lichaam. In de darmen worden er voedingsstoffen toegevoegd die je lijf nodig heeft om te kunnen functioneren. Kortom: je bloed is het transportmiddel voor het vervoeren van onder andere zuurstof en voedingsstoffen naar die plaatsen in je lijf waar deze stoffen nodig zijn.

De spieren

Over de functie en de werking van spieren valt heel veel te vertellen, maar ik wil het in dit artikel praktisch en overzichtelijk houden. We kijken nu alleen naar de skeletspieren, die je nodig hebt voor je houding en om te bewegen. De voornaamste eigenschap van een spier is dat deze kan samentrekken, waarmee je dus bijvoorbeeld je arm of been kan buigen. Terugduwen kan een spier niet: voor de tegenovergestelde beweging wordt een andere spier gebruikt en de spier die eerder aantrok ontspant dan weer. Voor dit proces van aantrekken heeft de spier twee dingen nodig: zuurstof en voedingsstoffen ofwel brandstof. Zoals je in de vorige alinea hebt kunnen lezen, worden deze stoffen aangeleverd door het bloed.

Bij de werking van een spier, wordt zuurstof en brandstof omgezet in beweging en warmte. Ook blijven er stoffen over, met name melkzuur, met de algemene benaming: afvalstoffen. (Je leest ook wel eens de term giftige afvalstoffen, maar dat is onjuist.) Door de spierwerking spreken we van afvalstoffen, die vrijkomen door de natuurlijke werking van de spieren. Deze afvalstoffen worden door het lichaam vanzelf weer afgevoerd met behulp van de bloedsomloop.

Door grote of langdurige inspanning van (ongetrainde) spieren ontstaat er verzuring wat aanvoelt als spierpijn. Dit komt door een te veel aan melkzuur in je spieren. Daarnaast kun je over een langere periode spierknopen ontwikkelen waarin zich ook een verhoogde concentratie van afvalstoffen bevindt. Deze spierknopen staan dus los van inspanning van bijvoorbeeld intensief sporten.

Massage en doorbloeding

Bij een massage worden de huid en de spieren beïnvloed en één van de uitwerkingen daarvan is dat de doorbloeding toeneemt van zowel de spieren als de huid. Omdat de doorbloeding van de spieren toeneemt, komen ook de afvalstoffen meer vrij die opgeslagen zaten in de spieren. Je lichaam wil die graag afvoeren en je nieren filteren dit uit je bloed. Dit is ook de reden dat het belangrijk is om voldoende te drinken, ook als je gemasseerd bent.

Massage van de armen en benen

Eindelijk komen we uit bij het onderwerp van dit artikel. Bij het masseren van de ledematen (armen en benen) ligt de nadruk van de strijktechnieken (effleurages) in de richting van het hart. Je kunt wel richting de handen of voeten strijken, als je dat maar veel zachter doet. Met masseren stimuleren we de doorbloeding en komen er meer afvalstoffen vrij en die komen in de bloedbaan terecht. Met de strijkbewegingen richting het hart ondersteun je de natuurlijke werking van de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Andersom kan dat bij de handen en voeten nergens heen.

Masseren van de romp

Zeker als je kijkt naar ontspanningsmassage is het bij de romp veel minder van belang in welke richting je masseert, als je het hebt over de afvoer van afvalstoffen. Om dan te zeggen dat je van de onderrug naar de bovenrug moet masseren, omdat je richting het hart moet masseren klopt niet. Je kent de plek waar je hart zit en je rugspieren worden niet vanaf je bovenrug doorbloed. De ervaring leert echter dat als je vooral in de richting van het hoofd masseert, de kans op hoofdpijn bij de cliënt vele malen groter is.

Naar het hart toe masseren

Energetisch

Het doel bij ontspanningsmassage is, zo zegt de naam al: ontspanning. Voor een groot deel bereik je dat door minder druk te zijn in je hoofd ofwel minder nadenken en minder bezig zijn met gisteren en morgen (waar het denken erg goed in is). Bij het toepassen van massagetechnieken van het hoofd af, in de richting van je onderrug of centrum, werk je ook energetisch van het hoofd af. Minder energie in je hoofd betekent ook minder druk in je hoofd en dus meer ontspanning.

Ook afstrijken aan het einde van de massage is altijd in de richting van je handen en/of je voeten. Het is een zachte strijking meestal op je massagedoek, waarbij je dus ook van het hart af beweegt.

Kortom

Masseer je armen en benen? Leg de nadruk dan op de strijkingen in de richting van het hart. Geef je ontspanningsmassage op de romp, dan is van het hoofd af masseren een betere richtlijn, dan naar het hart toe masseren.

Vragen:

Heb je nu beter inzicht in de stelling “Je moet toch altijd naar het hart toe masseren”?
Of levert het je juist meer vragen op? Zou je een onderwerp meer uitgediept willen hebben? Of heb je nog andere vragen die te maken hebben met massage, ontspanning of bewustwording? Laat het me in een reactie hieronder weten.

 

Je reactie wordt zichtbaar op deze pagina, nadat deze gecontroleerd is.
Het delen van dit artikel met bronvermelding is oké, anders alleen met toestemming.
Wil jij meer tips of andere informatie over massage, ontspanning en bewustwording? Meld je hier aan voor de infomail.

Doelen stellen of voornemens hebben? Wat werkt wel?

“Wat bedoel je met doelen stellen? Zeker net zoiets als voornemens? Daar doe ik niet aan!”, denk je wellicht. Volgens een artikel op nu.nl zegt ruim 70% van de Nederlanders geen goede voornemens voor 2016 te hebben. Van de voornemens van 2015 zijn deze bij ongeveer hetzelfde percentage niet uitgekomen. Zoals ik een jaar geleden al schreef in dit artikel, werken voornemens niet goed: ze zijn te vrijblijvend en blijven vaak te vaag. Ik kan me goed voorstellen dat jij ze ook niet hebt gesteld (want dat werkt toch niet).

Dan maar blijven dromen of verlangen naar een verandering. Ooit… later als ik… Dit werkt ook niet. Een verlangen is namelijk een ondoordacht doel zonder plan. Dan maar niks doen en gewoon blijven doen wat je altijd al deed? Kan natuurlijk een keuze zijn en prima als jij je daar lekker bij voelt. Alles blijft zoals het is en je hoeft niet na te denken over of bezig te zijn met verandering en jezelf ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang, maar ach.

Als er dingen in jouw leven zijn die je graag anders wilt, maar je weet niet hoe? Dan heb je een probleem, want wat werkt dan wel? Zoals de titel al verklapt: doelen stellen. Dat werkt wel! Tenminste, als je het op de juiste manier aanpakt.

Terugkijken naar je vorige doelen

Rond de jaarwisseling is het voor mij de periode dat ik bezig ben met mijn doelen. Ik kijk terug naar de doelen van het oude jaar en kijk vooruit naar wat ik in het nieuwe jaar als doelen stel. Terugkijken geeft veel, zoals trots over wat mij gelukt is en leerpunten over hoe ik dingen beter kan aanpakken. Je leert gaandeweg vanzelf wat wel en wat niet werkt. Bij enkele doelen ben ik pas op de helft en al een heel eind op de goede weg. Andere doelen heb ik veel beter, sneller of eerder gehaald dan gepland. Ik zal je een voorbeeld geven:

Doelen stellen? Doel gehaald: De trainers van links naar rechts: Peter Beij, Anneke Slijfer, Win van Dam en Robin van Wees

Sinds 2005 geef ik massagecursussen, wat ik echt het leukste vind om te doen. Ik geniet daar elke keer weer van en daarnaast is het behoorlijk intensief. Ik zag ook dat ik te weinig ruimte over hield om nieuwe dingen te ontwikkelen, zoals de massage opleiding die in september van start gaat. Hieruit kwam het doel: ik heb uiterlijk op 1 januari 2016 minstens één trainer opgeleid die helemaal zelfstandig de basiscursus kan geven.
Zo’n concreet doel gaf mij focus en ik wist waar ik het beste mijn energie, aandacht en tijd aan zou besteden.

Je voelt het al aankomen, dit is gelukt. Zelfs sneller en beter dan ik had bedacht: Voor de kerst waren er maar liefst drie trainers opgeleid en zij gaan in januari dan ook starten met het geven van de basiscursussen. Het was haast onwerkelijk om me te realiseren wat ons was gelukt. Het geeft echt een kick, kan ik je zeggen. En de gedachte: “Als ik dit kan, dan kan ik ook…”, ofwel: het motiveert enorm!

Vooruitkijken en nieuwe doelen stellen

2016: Een nieuw jaar en nieuwe doelen: ik stel ze eerst voor het hele jaar en daarna hak ik het in kleinere stukjes: per kwartaal, per maand, per week enzovoort. Het geeft mij focus en ik weet dan welke richting ik op wil. Kom ik dan iets tegen in mijn werk of privéleven waarbij de vraag is: “wil ik dit?”, dan helpt het mij om te denken: “brengt dit me dichter bij mijn doel?”. Het antwoord op die vraag is in de meeste gevallen hetzelfde antwoord als de eerste vraag.

Doelen stellen

Als je niet goed weet hoe je dit aan moet pakken, dan heb ik zeven handige tips voor je:

 1. Schrijf je doelen op
  Je doelen alleen maar bedenken is niet genoeg. Als je ze opschrijft is de kans veel groter dat je ze haalt. Je kunt ze dan makkelijker op een concrete manier opschrijven en het helpt je om te focussen op je doelen en het geeft je meer commitment naar jezelf.
 2. Onderwerpen van je doelen
  Stel niet alleen doelen over één onderwerp, maar op deze zeven onderdelen van je leven: werk/studie, persoonlijke ontwikkeling, vrijetijdsbesteding, relaties en vriendschappen, financiën, gezondheid en je bijdrage aan de wereld. Per onderwerp stel je één doel, want te veel doelen geeft onrust en focusverlies.
 3. Alleen specifieke doelen stellen
  Dit is weer een verschil met voornemens: als je doelen niet specifiek zijn, dan is het een intentie, wat net zo vrijblijvend is als een voornemen. Bijvoorbeeld: ik ga vaker lopen is een intentie. Ik ga dit jaar het Marskramerpad lopen en doe tweewekelijks een etappe is specifiek. Zo kun je ook exact bepalen of je het hebt gehaald.
 4. Meetbare doelen stellen
  Dit hoort bij het specifiek maken van je doelen. Het grote voordeel van het meetbaar maken van je doelen is dat je ze kan verbeteren. Omschrijf ze met exacte data, aantallen, percentages enzovoort. Daarmee kun je ook meten, hoever je bent op je pad richting je doelen.
 5. Kijk dagelijks naar je doelen
  Maak je doelen zichtbaar, zodat je er dagelijks naar kan kijken. Mijn favoriet is een vision-board, met afbeeldingen die de doelen uitbeelden. Een andere mogelijkheid is een document op je pc, tablet of gsm.
 6. Motiverende doelen stellen
  Maak je doelen zo, dat ze je motiveren tot de juiste acties, dat je er blij van wordt en dat je er energie van krijgt. Omschrijf ze op een positieve manier en alsof je ze al hebt bereikt. Pas heel erg op met een niet-boodschap! Omschrijf wat je wél wilt!
 7. Wat is de eerstvolgende stap
  Heb je je doelen gesteld? Zet de eerste stap die je een klein stukje dichter bij je doel brengt. Je hoeft niet in één keer bij het resultaat te zijn. Elke keer als je een stap hebt gezet, bepaal je de volgende. Op deze manier worden je stappen gaandeweg ook steeds duidelijker.

En jij? Heb jij voornemens voor 2016? Welke doelen stel jij jezelf? Heb je wat aan dit artikel en de tips? En wat helpt jou om je doelen te halen? Laat het me in een reactie hieronder weten. Ik ben erg nieuwsgierig!

Je reactie wordt zichtbaar op deze pagina, nadat deze gecontroleerd is.
Het delen van dit artikel met bronvermelding is oké, anders alleen met toestemming.
Een printversie (pdf) van deze tips kun je hier vinden.
Wil jij meer tips of andere informatie over massage, ontspanning en bewustwording? Meld je hier aan voor de infomail.